JOHN DEERE v naší škole
31. 01. 2024
Dnes ve výukovém centru Hlušice proběhlo školení základní obsluhy strojů John Deere. Traktor JD 6155M je zapůjčen dlouhodobě firmou STROM Praha a.s. a slouží k názorné výuce našich žáků oborů OZS a OZT.
Řeznická soutěž v kostění vepřových plecí
31. 01. 2024
Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář
Devro Jilemnice
31. 01. 2024
Technologové výroby potravin vstupující do svého závěrečného ročníku a žáci oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář, kteří naopak své vzdělávání začínají, absolvovali ve středu 31. ledna 2024 výukově zážitkové dopoledne v prostorách testovacího centra firmy Devro Jilemnice.
Pod vedením pana Miroslava Pastora a paní Lucie Šachlové poznali nejenom cestu od štípané hovězí klihovky ke kolagennímu obalu, ale i přímo technické zázemí s právě probíhajícími zkouškami těchto obalů. A to přímo i za účasti žáka naší školy Jindřicha Lukeše, který zde v tomto týdnu koná individuální praxi žáků v oboruTechnolog výroby potravin.
Součástí dopoledního programu byla i virtuální komentovaná prohlídka závodu a skupinové aktivity zaměřené na osobnostní a profesní růst. A to vše protknuté ochutnávkami fermentovaných a vařených masných výrobků připravovaných profesionály přímo v prostorách testovacího centra.
Bylo velmi milé pro všechny zúčastněné, když se žáci oboru Řezník-uzenář sami zajímali o možnost absolvovat praxe v prostorách testovacího centra.
Rozmanité aktivity, možnost ztotožnit se s podmínkami firemní kultury firmy Devro a poznávání výrobků všemi smysly umožnilo zúčastněným žákům prožít den „ve škole“ naplno.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele
Vzdělávací kurzy v gastronomickém provozu
30. 01. 2024
Veronika Blažejová, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec n. C.
Exkurze do gastro úseků firmy Globus Liberec
29. 01. 2024
Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář
Poznáváme francouzskou kuchyni
29. 01. 2024
Poslední lednový týden bude pro žáky oboru Kuchař - číšník a Řezník - uzenář Střední školy technické a řemeslné ve znamení seminářů a soutěží."Proto jsme tento týden v pondělí 29. ledna zahájili ve Středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou seminářem na téma ,,FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ" pod vedením zkušeného lektora Daniela Pošíka," řekla vedoucí střediska Veronika Blažejová.
Veronika Blažejová, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec n. C.
Rozhovor bilance 2023
25. 01. 2024
Jaké jsou, podle Vás, nejdůležitější okamžiky roku 2023 na SŠTŘ?
„Řekl bych, že těch okamžiků je poměrně hodně, zkusím tedy některé vyzdvihnout. Krví každé školy jsou žáci - těch jsme k 30. září evidovali rekordní počet 600 ve 24 třídách. Zahájili jsme nutnou rekonstrukci hlavní budovy v Novém Bydžově. Její předchozí rekonstrukce v devadesátých letech jaksi opomněla odvody dešťové vody, což mohlo mít postupně fatální dopady. Škola získala díky podpoře zřizovatele investiční prostředky na připravenou stavbu nového objektu dílen střediska Hlušice, které budou využívat naše technické a zemědělské obory - to považuji za naprosto klíčový fakt. Myslím, že škola si vede skvěle po ekonomické stránce, čísla roku 2023 jsou veskrze pozitivní. Naši žáci prožili v projektu ERASMUS pobyt v Itálii ve špičkových gastronomických i automobilních provozech, stavěli jsme již druhý nákladní automobil TATRA, naši žáci a pedagog se zúčastnili proslulé RALLY DAKAR. Náš mladý kuchař Kristián Dostál školu výtečně reprezentoval v soutěži PROSTŘENO SPECIÁL televize PRIMA a dále v soutěži BERNARD CHEF. Navázali jsme další spolupráci se střední školou v Rimavské Sobotě, pořádali jsme soutěže odborných dovedností typu AUTOMOBILEUM, Jízda zručnosti traktorem s přívěsem a novou soutěž pro mladé svářeče POHÁR SVARCENTRA 2023. Skvělá je spolupráce se základními školami, uspořádali jsme pro ně soutěže MASTER CHEF junior, PEČE CELÁ CIDLINA a samozřejmě v listopadu populární soutěž JÁ UŽ TO ZNÁM, UMÍM - zde se pomalu, ale jistě blížíme k jubilejní dvacítce pořadatelství. Podíleli jsme se na řadě akcí mimo školu, za všechny budu jmenovat Den kraje 2023, Zemědělský den v Sověticích, Krajské dožínky či chlumecký masopust. Velmi nás naplňuje spolupráce s profesními organizacemi, cením si vazeb v ČESMAD BOHEMIA, v Zemědělském svazu ČR, Hospodářské komoře či v Českém svazu zpracovatelů masa. A mohl bych pokračovat mnohem déle, ale to bych asi čtenáře již trochu nudil.“
Čím se uplynulý rok lišil od předchozích?
„Poněkud bobtnáme (smích). Počtem žáků, počtem zaměstnanců, kterých je víc než 100 mimo dohod, počtem frekventantů vzdělávání, kterých je více než šedesát. Výrazný zájem je o naše aktivity, ať už to je výuka autoškoly, skvělá činnost gastronomického a potravinářského úseku směrem k veřejnosti či zakázkové činnosti v našich servisech nebo v ubytovacích službách. Počet klientů prostě stále roste. Prostě to bobtnání je základním rysem současné doby, ať už je extenzívní nebo intenzívní.“
Je nějaký moment/událost, na kterou by bylo dobré obzvlášť upozornit?
„Budu zde trochu kritický a méně pozitivní. Máme pocit, že současná přicházející středoškolská generace začíná být čím dál méně odolná ve větším procentu populace. Svoji teorii a spektrum důvodů, proč tomu tak je, máme. Já použiji jen citát špičkového psychologa Mariana Jelínka: „Děti bychom měli učit vystupovat z jejich komfortní zóny, protože v blahobytu osobnost nevyroste. Musíme vkládat dětem do cesty překážky a ne jim umetat cestu. Jinak se z toho nedostaneme a budou nám nadále vyrůstat vločkové a skleníkové děti. Je to ovlivněno výchovou, společností a hodnotami. Problém celé společnosti je v tom, že hodnotový systém je v krizi.“ Myslím, že pan Jelínek vystihl mnohé, i když vidíme i některé další aspekty. Abych tuto odpověď ukončil pozitivně, stále máme velký počet mladých středoškoláků, se kterými je radost pracovat, a to nás kladně nakopává.“
Na co se můžeme ve škole těšit budoucnu?
„Určitě na investiční výstavbu a zejména na nové dílny. Rovněž věřím, že na vzrůstající počet žáků a stabilní subjekt, který ve zdejším regionu postupně vznikl. Myslím, že všichni školou povinní v SŠTŘ mohou být hrdi na svoji práci. Ale nikdy nemůžeme být spokojeni. Jak pravil TGM: „Nikdy příliš nehovoř, co jsi učinil, ale nech činy samotné, aby za Tebe promluvily." Takže se těšme především na naše budoucí činy.“
Co byste škole popřál do roku 2024?
„Motivované studenty, spokojené zaměstnance, minimum „klacků pod nohy“ z pohledu všech, kteří školu ovlivňují zejména externě, a stále tak výborný přístup, který aplikuje náš zřizovatel. Přeji si stále sehraný tým managementu, převahu výborných a dobrých pedagogů a výborně fungující družinu nepedagogických pracovníků, které musíme stále vlastními kapacitami motivovat zejména v otázce odměňování. Chceme úspěšně zvládnout přijímací řízení, vyrovnat se s velmi „hodnotnými“ vklady zákoníku práce, udržet dobrou úroveň mimoškolní práce a aktivit. Prostě ať máme ze své práce převahu radosti!“
Čapkova Matka v novobydžovském divadle
23. 01. 2024
Mgr. Lenka Fleglová, učitelka všeobecně vzdělávacích předmětů
Účast SŠTŘ Nový Bydžov na Píseckém masopustu
20. 01. 2024
Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář
Lyžařský výcvik aneb opět na svahu
14. - 19. 01. 2024
Ve dnech 14. 1. – 19. 1. 2024 se žáci 1. ročníků zúčastnili lyžařského kurzu v Českých Petrovicích. Ubytovali jsme se v krásném penzionu Na Rozcestí, který se nachází přímo pod sjezdovkou a poskytuje nám veškerý komfort (ubytování, výborné stravování, volnočasové aktivity i možnost večerních přednášek a následných diskuzí).
Školní lyžařský kurz je přesně tím pravým místem, kde se začátečníci mohou seznámit s tímto sportem. Kromě toho je to ideální příležitost pro získání nových přátel a prožití nezapomenutelných společných chvil. Kurz je navržen tak, aby respektoval individuální tempo každého účastníka. Žáci se postupně seznamují s technikou lyžování, učí se základním dovednostem a postupně se dostávají na složitější tratě pod vedením instruktorů. Bezpečnost je klíčovým prvkem každého lyžařského kurzu, proto instruktoři vyučují nejen správnou techniku, ale také důležitost bezpečnostních pravidel na svahu.
Program v jednotlivých dnech:
- den – příjezd a ubytování, seznámení se s prostředím, Přednáška: BOZP – Bc. David Hamák
- den – rozřazení do družstev a základní metodická cvičení pro lyžování a snowboarding, Přednáška: Pravidla FIS (10 pravidel) – Bc. David Hamák
- den – základní metodická cvičení pro lyžování a snowboarding, nácvik smýkaných oblouků v jednotlivých družstvech, Přednáška: Lyže – Mgr. Petr Motyčka
- den – nácvik smýkaných a řezaných oblouků na různých tratích podle obtížnosti v jednotlivých družstvech, individuální lekce s instruktorem, Přednáška: Snowboard – Mgr. Petr Motyčka
- den – zdokonalování cvičení pro vylepšení techniky lyžování a snowboardingu + volné ježdění s možností využití individuálních lekcí s instruktorem, Přednáška: David Janouch - Individuální videa dle techniky jízdy + 1000 mil
- den – úklid a předání pokojů, odjezd
Dohled nad průběhem kurzu zajišťovali Bc. David Hamák, Mgr. Petr Motyčka, David Janouch a Kristýna Poupěvová
Bc. David Hamák, učitel všeobecných předmětůProjektové vyučování – dezert Pavlova
10. 01. 2024
Kdo by neznal křupavý, nadýchaný, přeslazený dezert, který ukrývá šlehačku, a na povrchu je čerstvé ovoce? Spolu se žáky 2. C jsme v rámci výuky Technologie cukrářské výroby dne 10. 1. 2024 pokusili udělat dezert Pavlova trochu jinak. Krémy jsme udělali více trendy, základem bylo mascarpone. Připravili jsme dva druhy Pavlova, v prvním druhu jsme jako náplň použili jahodové želé a krém ganache z hořké čokolády. Ve druhém ochucený krém malinovým želé. Nejprve nás ale čekala příprava křehkých bílých korpusů. Připravili jsme je šleháním bílků, cukrů krupice a moučky, nakonec jsme do sněhu přidali kukuřičný škrob. Těsto jsme naplnili do sáčku s řezanou trubičkou a nanášeli na pečící papír. Musíme přiznat, že to bylo náročnější než tvorba věnečků nebo větrníků. Pečení korpusů se nám zdárně povedlo a mohlo se začít plnit krémy a nakonec zdobit čerstvým ovocem.
Finální výtvory si žáci vzájemně ochutnali a zhodnotili. Během výuky si prohloubili znalosti ohledně technologie přípravy a zpracování zvláštní šlehané hmoty, krémů, ovocných želé a v neposlední řadě zdobení výrobku.
Ing. Slávka Formánková, učitelka odborných předmětů
GOTHIA INNEBANDY CUP 2024
10. 01. 2024
Petro, jak dlouho se věnuješ florbalu?
Florbalu se věnuji přes 7 let.
Kdo tě k tomuto sportu přivedl?
K florbalu mě přivedli rodiče a trenér z Chlumce nad Cidlinou.
Jaká byla tvoje sezóna 2023?
Byla úspěšná hlavně tím, že jsem přestoupila z Chlumce nad Cidlinou do nového klubu IBK Hradec Králové. S ním jsme vstoupily do 1. ligy juniorek, což je nejvyšší soutěž pro juniorky v České republice.
Popíšeš nám švédské tour? Co je to vlastně za závod?
Gothia Innebandy Cup je největší mládežnický florbalový turnaj na celém světě. Zúčastnilo se ho přes 400 týmů ze 7 zemí, 7 kategorií dívek a 8 kategorií chlapců do 18 let. A my jsme obsadily třetí místo.
Jaké máš další sportovní cíle?
Dostat se do české florbalové reprezentace.
Jak se ti daří skloubit studium na naší škole se sportem?
Prozatím se mi to daří docela dobře. A tímto chci poděkovat vedení školy za to, že mi umožnilo se tohoto turnaje zúčastnit.
Děkuji za rozhovor, jménem školy gratuluji ke krásnému výsledku a přeji Petře úspěšnou florbalovou sezónu 2024.
Mgr. Lenka Fleglová, učitelka všeobecně vzdělávacích předmětů
Kurz na malou zemědělskou techniku společnosti SECO INDUSTRIES, s.r.o. Jičín - 1. ročník OZS 2023/2024
08. 01. 2024
V pondělí 8. ledna 2024 zahájili žáci 1. ročníků oboru Opravář zemědělských strojů SŠTŘ Nový Bydžov kurz na malou zemědělskou techniku ve společnosti SECO INDUSTRIES Jičín.
Vzhledem k vysokému počtu žáků na daném oboru jsme žáky rozdělili do šesti skupin po osmi. Každá skupina absolvuje týdenní pracovní stáž přímo na montážní výrobní lince společnosti SECO INDUSTRIES v Jičíně. Touto činností žáci zdokonalují svoji manuální zručnost hlavně v části učebních osnov oboru s názvem „montážní práce“. Vyzkouší si práci za pomocí elektrického a pneumatického nářadí. Naučí se znát zemědělskou techniku na sekání trávy do nejmenších detailů. Žáci si vyzkouší práci v nepřetržitém provozu za plného chodu jako ostatní zaměstnanci. Během prvních dnů kurzu nedošlo k žádným problémům, naopak naši žáci jsou prací na montážní lince opravdu nadšeni a z řad pracovníků společnosti velice chváleni. Můžeme s klidným svědomím konstatovat, že se z našich žáků stanou mladí odborníci na techniku společnosti SECO INDUSTRIES Jičín. Kurz na MZT bude ukončen písemným testem, praktickou zkouškou z údržby a ovládání techniky SECO INDUSTRIES. Celý kurz probíhá pod vedením učitele odborného výcviku Ondřeje Zelinky.
Ondřej Zelinka, učitel odborného výcviku SŠTŘ
Nejlépe hodnocené střední školy v Královéhradeckém kraji
08. 01. 2024
Přehled 10 nejlépe hodnocených škol s právem používat titul ŠKOLA DOPORUČENÁ ZAMĚSTNAVATELI v Královéhradeckém kraji:
- STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A SOU, HRADEC KRÁLOVÉ, VOCELOVA 1338
- STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, HRADEC KRÁLOVÉ, POSPÍŠILOVA TŘ. 787
- VOŠ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, RYCHNOV NAD KNĚŽNOU, U STADIONU 1166
- VOŠ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, JIČÍN, POD KOŽELUHY 100
- STŘEDNÍ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ A ELEKTROTECHNICKÁ, NOVÁ PAKA, VRCHLABÍ
- STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ A ŘEMESLNÁ, NOVÝ BYDŽOV, DR. M. TYRŠE 112
- STŘEDNÍ ŠKOLA – PODORLICKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM, DOBRUŠKA
- STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, OŠ A ZŠ, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ
- MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, JIČÍN, 17. LISTOPADU 220
- STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, SOŠ A SOU, HRADEC KRÁLOVÉ
Pavel Hulák, ředitel KLUB ZAMĚSTNAVATELŮ MANAGEMENT
Projektová hodina - vaničky (rakvičky)
04. 01. 2023
Dne 4. 1. 2024 proběhla projektové vyučování projektové vyučování v rámci předmětu technologie cukrářské výroby ve třídě 2. C. Praktická ukázka přípravy a pečení se věnovala zvláštním šlehaným hmotám. Vyrobili jsme vaničky (rakvičky), připravené ze žloutkové hmoty, která vzniká dlouhým šleháním vaječných žloutků a moučkového cukru. Formy ve tvaru vaničky si vymazali tukem. Vyzkoušeli si správné nastavení teploty pečení a poté nastavení teploty pece pro sušení vaniček. Při dávkování jsme udělali pokus i s dvojitým dávkováním těsta do vaniček, které se po upečení projevilo nesourodým tvarem. Tím jsme si ukázali i vady daného pečiva. Po vychladnutí si žáci senzoricky zhodnotili finální výrobek. Během výuky žáci poznali a pochopili princip technologie přípravy zvláštních šlehaných hmot.
Ing. Slávka Formánková, učitelka odborných předmětů
Pasování 4. SD na maturanty
04. 01. 2024
Žáci maturitního ročníku byli dne 04. 01. 2024 pasováni do stavu maturantského. Obřad proběhl v příjemném prostředí v pohostinství v Hlušicích. Pasovací dekret se uskutečnil pod vedením obou třídních učitelů, kteří se vystřídali během studia žáků.
Žáci byli pasováni jako praví rytíři „mečem“, přesněji šermířským kordem. Připnutá stužka na klopě potvrdila dokončený pasovací dekret, na který dohlížela miniatura světce (patron studentů).
Všichni zúčastnění zavzpomínali pomocí prezentovaných fotografií na mnoho společných akcí (Erasmus v Itálii, „první výjezd“ žáků do laboratorních prostor Dopravní fakulty Jana Pernera, Světový silniční kongres v Praze a mnoho dalších).
Přejeme mnoho úspěchů nejenom u maturitních zkoušek.
Vzorná účast žáků v Národním technickém muzeu
04. 01. 2024
Přibližně 100 žáků 1. ročníku SŠTŘ NB se zúčastnilo exkurze do Národního technického muzea v Praze. Jednalo se o „druhý běh“ ve stávajícím školním roce, ve kterém se exkurze účastnily všechny zbývající 1. ročníky (žáci ve vzdělávacím programu Technik a Operátor silniční dopravy, Automechanik (B), Řidič nákladní a osobní dopravy, Diagnostik zemědělské techniky, Kuchař - číšník a Cukrář).
V hlavní budově v Praze měli žáci možnost navštívit celkem 16 stálých expozic a několik dočasných výstav. Aktuálně probíhala velice atraktivní výstava ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v tuzemsku.
Žáci zahájili aktivity v muzeu vyplňováním klasifikovaných pracovních listů. Po zpracování předepsaných úloh následoval libovolný pohyb žáků po jednotlivých expozicích dle vlastního zájmu.
Celá exkurze probíhala bez jakýchkoliv komplikací podle předem stanoveného časového harmonogramu.
Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB
Výuka v terénu – PREFA Nový Bydžov + betonárna
03. 01. 2024
Žáci 3. ročníku oboru „Mechanik opravář motorových vozidel“ zavítali hned v úvodu nového roku 2024 do výrobního střediska prefabrikovaných dílců v Novém Bydžově (PREFA Nový Bydžov: M-Silnice, a.s.) a současně do místní betonárny Nový Bydžov.
Tato prohlídka přímo navazuje na teorii předmětu Stavební technologie. Výuka v terénu obsahovala výklad pana Michala Bílka (vedoucí výroby PREFA). Po úvodním představení společnosti byly názorně popsány moderních technologie výroby, následovala prohlídka výrobních prostor a rovněž představení surovin pro výrobu betonu / betonových dílců (vstupní suroviny – druhy a požadavky).
Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB
Startuje RALLY DAKAR se i zástupci SŠTŘ Nový Bydžov
03. 01. 2024
Aleš Novák, zástupce ředitele a učitel odborných předmětů SŠTŘ NB