Úspěšný závěr dalšího roku vzdělávání dospělých
Úspěšný závěr dalšího roku vzdělávání dospělých
02. 10. 2024
Každým rokem jsou pomyslnou sladkou tečkou ve vzdělávání dospělých zářijové závěrečné zkoušky. A to proto, že členové zkušebních komisí vždy oceňují pečlivou přípravu a i šíři znalostí zkoušených. Frekventanti vzdělávání dospělých mají obvykle velké životní a pracovní zkušenosti, které pak propojují s učivem, ze kterého jsou zkoušeni. Vlastní zkoušky jsou tradičně zakončeny slavnostním předáváním výučních listů a vysvědčení o závěrečné zkoušce na MěÚ v Novém Bydžově. Ve středu 2. října 2024 tak bylo velmi příjemné a povzbuzující sledovat, jak úspěšní absolventi prožívají tyty chvíle. Byla tak završena jejich snaha získat doklad o vzdělání, který využijí pro své podnikání, splní požadavky zaměstnavatele nebo naplnili vzděláním svůj volný čas a naučili se něco nového od profesionálů z naší školy.
Studium zhodnotil pan Ing. Luděk Homoláč, PhD., úspěšný absolvent učebního oboru Řezník – uzenář:
Jaká byla Vaše motivace se přihlásit do oboru Řezník - uzenář v rámci vzdělávání dospělých na SŠTŘ Nový Bydžov?
Rád poznávám a učím se novým věcem. Dále jsem v našem podniku, Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s., zavedl chov sumečka afrického v recirkulačním akvakulturním systému s následným zpracováním ryb až do finálního produktu. A proto mojí motivací bylo naučit se zpracovávat a upravovat maso, poznat zařízení zpracoven a v neposlední řadě poznat samotnou výrobu masných výrobků.
Jak Vám vyhovoval způsob výuky?
Způsob výuky formou přednášek a konzultací mi plně vyhovoval. Samozřejmě člověk se musí věci i sám naučit, ale v průběhu výuky mi byly poskytnuty plnohodnotné podklady pro samostudium. Zároveň vždy mi bylo odpovězeno na moje dotazy, a to formou jak osobní, tak korespondenční. Za mě profesionální přístup.
Zhodnoťte, prosím, odborný výcvik.
Popravdě, odborný výcvik mi bude chybět nejvíce. Těšil jsem se na kolegy studenty, jelikož jsme měli skvělou partu o stejném zájmu. Zároveň vyučující oborného výcviku nás skvěle vedli, tj. předávali nám svoje zkušenosti, metodicky skvěle předvedli správný postup zpracování masa, výroby atd. A my posléze se snažili dosáhnout jejich kvalit ?. Nic nám neodpustili, ale vždy, s úsměvem na obou stranách, jsme to zvládli. Samotná místa odborného výcviku, Chlumec – středisko odborného výcviku, dále Toro Hlavečník či Globus Pardubice, jsou zvolena velmi dobře. Vždy vidíte trochu jiný postup zpracování, jiné informace a postřehy od jejich zaměstnanců, tj. vše nové vás obohatí a samotný člověk má o čem přemýšlet a vyhodnocovat.
Které momenty v rámci studia pro Vás byly nejtěžší?
Popasovat se s novými informacemi a v odborném výcviku se naučit novým věcem, které na sebe navazují, mají svůj postup a důvod.
Jak studium vnímali Vaši spolustudující?
Myslím si, že všichni, co studovali, měli o studium zájem. Takže všichni se rádi učili novým věcem a v dobré partě, kterou jsme bezesporu byli, se člověk těší na společné zážitky a legraci. O to vše nebyla nouze.
Doporučil byste tento způsob studia dalším zájemcům? Proč?
Za mě budu na vše s láskou vzpomínat do konce svého života. Vždy jsem se setkal se slušností, vstřícností a zájmem o nás, tj. máš-li zájem o obor Řezník - uzenář, tak všichni vyučující se snaží Ti předat svoje zkušenosti a postřehy, které čerpali v oboru desítky let. Takže vřele doporučuji a sám přemýšlím, že studovat v blízké budoucnosti obor Kuchař-číšník na dané škole bude také dobrá volba.
Jsme moc rádi za slova chvály!
I v tomto školním roce přijímáme přihlášky do oborů: Kuchař – číšník, Cukrář, Řezník - uzenář, Automechanik, Autoelektrikář, Opravář a diagnostik zemědělské techniky, Elektrikář – silnoproud. Děkujeme za Váš zájem se vzdělávat a těšíme se na společné chvíle ve škole.
Přihlášky do studia vzdělávání dospělých přijímáme do 25. října 2024.
Bližší informace o časových a finančních podmínkách studia podá:
- Mgr. Jiří Zahradník (tel.: 724 766 115, zahradnik@sstrnb.cz)
- Ing. Martina Bydžovská (tel.: 602 548 635; bydzovska@sstrnb.cz)
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele