8. 11. 2024

Technologové výroby potravin ověřovali jejich kvalitu

Technologové výroby potravin ověřovali jejich kvalitu

08. 11. 2024

Páteční dopoledne 8. listopadu 2024 se technologové výroby potravin věnovali teorii a praxi v ověřování kvality potravin a seznamovali se se systémy jejich zajištění.

Praktická výuka probíhala ve výukovém centru v Chlumci nad Cidlinou ve spolupráci se zástupcem firmy Testo, panem Matějem Lechnerem.

Ten žákům představil aktivity firmy a sortiment měřících přístrojů, s jejichž pomocí je zajišťována v potravinářství kvalita potravin.

Díky rozsáhlé praxi pana Lechnera také žáci slyšeli řadu příkladů z praxe. Ať již pozitivních či negativních, které dokreslovaly důležitost tématu.

Krátký úvod do teorie byl vždy následován praktickou ukázkou postupu měření. Poté si žáci samostatně zkoušeli měřící postupy na vybraných vzorcích.

Otestovali tak suroviny a výrobky na teplotu (na povrchu i v jádře), měřili pH masných i mléčných výrobků. Určovali také vhodnost dalšího použití fritovacího oleje z pohledu obsahu polárních látek.

Závěr dopoledne byl věnován demonstraci fungování komplexních monitorovacích systémů v potravinářských podnicích, restauracích a prodejnách.

 

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

×