Zpracování ryb, výroba konzerv a klobás během jednoho týdne
Zpracování ryb, výroba konzerv a klobás během jednoho týdne
14. 01. 2025
Naši mladí technologové výroby potravin se v prvním ročníku zaměřují na zpracování surovin živočišného původu. V pátek 10. ledna jsme zpracovávali kapry na hranolky a kapří guláš. Součástí úpravy bylo odšupinování, kuchání, filetování a konečná úprava sladkovodních ryb. „Nikdy bych nevěřila, že to zvládnu," dělí se o své zkušenosti Stela Zajíčková, které již nedělá žádný problém kapří filety upravit.
V úterý 14. ledna pokračujeme již tradiční projektovou výukou v partnerské firmě Maso-Profit, která zahrnuje výrobu drobných masných produktů a konzerv. Výroba dvou druhů klobás a názorná ukázka tepelného opracování pravých konzerv v autoklávu, který umožňuje dosažení sterilačních teplot, je velmi poučná a pro žáky velkým přínosem.
„Tento intenzivní druh výuky je pro žáky velmi poučný a především je baví. A nebyl by možný bez partnerů školy, jakými jsou v tomto případě Rybářství Chlumec nad Cidlinou a firma Maso – Profit, kterým velmi děkujeme," říká Milan Novák.
Bc. Milan Novák, vedoucí oboru Řezník - uzenář