Ze Slovenska se vrátili nadšení a plni zážitků!
Ze Slovenska se vrátili nadšení a plni zážitků!
16. 04. 2025
Projekt ID #12430031 s názvem Building Successful School Partnerships in 2025 pokračoval ve dnech 13. – 16. dubna 2025 na Slovensku.
Pro naše žáky a doprovázející vyučující s velkým očekáváním. Od partnerů z Rimavské Soboty jsme z lednové projektové aktivity již věděli, že jejich škola prošla rozsáhlou rekonstrukcí výukových prostor a že se nám v jejich škole budou projektové aktivity určitě dobře plnit. Na nově vybavené dílny, zemědělské stroje a činnosti u partnerů školy se těšili žáci oboru Operátor zemědělské techniky a Opravář zemědělských strojů a oboru Cukrář.
Součástí projektu byly i činnosti pro obor Řezník-uzenář, ale kvůli probíhající epidemii slintavky a kulhavky jsme se se slovenskou stranou a zástupci Visegrad Funds dohodli, že žáci tohoto oboru se dubnové části projektu nezúčastní a místo nich pojedou jen žáci oboru Cukrář.
Po velmi milém přivítání ze strany vedení školy se naši žáci začali věnovat jednotlivým úkolům.
Tématem provázejícím cukrářky během jejich aktivit na Slovensku byly Velikonoce. Na úvod si tak připravily se slovenskými žákyněmi těsta na perníčky a na výrobu kynutých slavnostních koláčů. Pod rukama cukrářek vznikaly zdobené perníky, koláče plněné mákem, povidly. Součástí jejich činností bylo i pečení velikonočních mazanců a řady druhů sladkého jemného pečiva. „Byla jsem nadšená z Bratislavských rohlíčků. Vynikaly lehkostí a určitě je chci zkusit i u nás doma nebo ve škole,“ zhodnotila jeden z mnoha vzniklých výrobků Aneta Lochmanová. Každou skupinu výrobků cukrářky nejenom prezentovaly žákům školy a tamním vyučujícím, ale i senzoricky hodnotily. „Moc se mi líbilo, že ve škole v Rimavské Sobotě se snaží používat opravdu základní suroviny a ochucovací prostředky. Výrobky s použitím konveniencí, které jsou běžné v Česku, jsou hodně stejné. Slovenské výrobky jsou naopak svěžejší, aromatičtější a bez řady přídavných látek,“ komentovala po návratu kvalitu výrobků Eliška Suchá, která je společně s A. Lochmanovou vyučenou cukrářkou a nyní společně studují nástavbové studium oboru Technolog výroby potravin. Cukrářské a pekařské řemeslo v průmyslovém podání zhlédly formou odborné exkurze ve firmě PENAM, která má velkoprovoz v Lučenci.
Naproti tomu žáci zemědělských oborů se vrhli na začátku pracovního pobytu do studia techniky značky New Holland. Součástí jejich projektových úkolů byla diagnostika a servis těchto strojů. Jarní přípravné práce jsou i na Slovensku v plném proudu, takže různých problémů k řešení bylo dostatek. Tyto aktivity se odehrávaly v servisním centru firmy CENTEX s.r.o. Žáci absolvovali i prezentaci firmy Agrion s.r.o. s tématem moderní vybavení traktorů. Součástí projektu bylo i poznávání strojů přímo v terénu. Tyto aktivity se uskutečnily na farmě Keľo s.r.o. v obci Veľké Teriakovce. V rámci odborné exkurze bylo seznámení s používanými stroji a celkovým fungováním tohoto podniku. Ten totiž úspěšně snoubí zemědělskou činnost s agroturistikou.
„Činnosti farmy jsou velmi rozmanité. Zaujalo mne hlavně využití všech produktů, které vznikají při zemědělské činnosti. Ať už to je výroba velmi chutných výrobků z ovčího mléka, nebo výroba energetických a krmných pelet,“ hodnotil aktivity této společnosti Vladimír Pavelka, učitel odborných předmětů.
Projektové aktivity byly na závěr, po prezentaci činností žáků, zakončeny utkáním v bowlingu a florbale mezi všemi účastníky projektu. Nejenom těch, kteří spolupracovali s našimi žáky během této části projektu, ale i těch, kteří se účastnili lednových aktivit. Podařilo se tak upevnit již navázané kontakty a naplánovat i potenciální další společné činnosti do budoucna.
Velké poděkování patří našim žákům za skvělou prezentaci naší školy a oborů, které studují. A též i doprovodu pedagogů naší školy – Ing. Vladimíru Pavelkovi a Bc. Radkovi Venclovi za podporu a motivaci žáků k co nejlepším výkonům.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele